Laat een reactie achter! / Terug naar Tips en Tricks / door:I4Moto
6 Tips om zo snel mogelijk je motorrijbewijs te halen
Met het mooie weer en daarmee het motorseizoen in aantocht, willen er weer een nieuwe lichting aspirant-motorrijders hun rijbewijs gaan halen. Natuurlijk wil je dit zo snel mogelijk, maar hoe ga je te werk? Vandaag geef ik je 6 tips om zo snel mogelijk je motorrijbewijs te halen!
Motorrijden is een van de mooiste manieren om
je van A naar B te brengen. Op de motor voel je je vrijer dan in de auto, je kan makkelijk door het verkeer en je bent actief bezig met het besturen van de motor. Dit is wat motorrijden zo leuk maakt. Heb je de keuze gemaakt en ga je
voor je motorrijbewijs? Super! Nu wil je natuurlijk zo snel mogelijk een motor kopen en de weg op, maar hoe ga je te werk?
Proefles
Superleuk dat je wil gaan motorrijden! Je hebt vast al een eigen idee waarom je wilt gaan motorrijden, met een beetje pech heb je zelfs al een hele uitleg aan je ouders moeten geven waarom je dit wil gaan doen, maar weet je het ook zeker? Heb je ooit al eens motorgereden en weet je zeker dat het iets voor jou is?
De meeste rijscholen in Nederland bieden proeflessen aan. Hier kan je in 1 of meerdere uren proeven aan het motorrijden. De basisbediening van de motor wordt uitgelegd en als alles goed gaat ga je misschien ook een stukje de weg op om het motorrijden echt te kunnen beleven. Dit biedt jou de kans om te kijken of motorrijden echt wat voor jou is en de rijleraar kan meteen een (kleine) inschatting maken van wat jij nodig gaat hebben om helemaal klaargestoomd te worden voor je examens. In de meeste gevallen hebben de rijscholen een leuke actie als je kiest om een pakket af te sluiten na je proefles, denk hierbij aan korting op je pakket of een gratis examen. Kijk dus goed naar rijscholen in je omgeving wie wat aanbiedt!
Rijschool
Naast je proefles is je keuze voor een rijschool ook belangrijk, misschien wel belangrijker! Bij het uitzoeken van een geschikte rijschool zijn meerdere dingen van belang, denk hierbij aan de klik met je rijleraar. Hier komt bij kijken of het een grote rijschool met veel leraren betreft of een kleine eenmanszaak. Een goede klik met je leraar is erg belangrijk, hij/zij moet je alles leren. Je moet vertrouwen in je leraar hebben maar de leraar moet ook vertrouwen in jou hebben. In tegenstelling tot autorijles zit je alleen op de motor en kan je leraar niet fysiek ingrijpen als je iets fout doet. Om deze reden is vertrouwen en een luchtige sfeer belangrijk. Fouten maken mag, maar het is voor alle partijen beter als je hier ook goed van leert. Nu is het niet zo dat een grote rijschool slechter is dan een eenmanszaak, kijk er echter wel naar of je een vaste leraar hebt en niet elke week een ander. Zo blijft het vertrouwen in elkaar groeien en heeft de rijleraar een goed inzicht in de lijn van je progressie en kan hij/zij goed inspelen in specifieke trekjes van je rijgedrag. Lees ook vooral de recensies van de rijscholen die je bekijkt, niemand die je beter kan vertellen hoe een rijschool is dan voormalige leerlingen!
Om te zien welke rijscholen in jou omgeving zitten kan je google gebruiken maar het CBR heeft een handige tool, namelijk de rijschoolzoeker. Deze check je hier.
Locatie, locatie, locatie
Bij het uitzoeken van je rijschool is het ook verstandig om te kijken naar de locatie. Het CBR heeft 54 examenlocaties in Nederland. Je kunt je voorstellen dat je in je omgeving meerdere opties kan hebben om uiteindelijk examen te gaan doen. Misschien heb je een voorkeur voor een stad, ken je die beter of leent die locatie zich beter voor motorexamens. Doorgaans geeft een rijschool op zijn website aan waar je examen gaat doen, zo niet is dit helemaal geen gekke vraag om te stellen aan een rijschool voordat je je aanmeld. Daarnaast kampt het CBR al jaren met drukte, helemaal na de coronaperiode. Sommige rijscholen kiezen hierdoor om examens te reserveren in verschillende steden. Het zou in dit geval zomaar zo kunnen zijn dat je examen gaat doen in een andere stad dan je les hebt gehad. Dit kan een voordeel of een nadeel zijn, ik heb bijvoorbeeld examen gedaan in een andere stad dan ik les heb gehad en persoonlijk vond ik dit best prettig. Het feit dat je de wegen niet kent dwingt je om continu alert te zijn op alle situaties. Hierdoor bestaat er geen gevaar op fouten door gewoonte omdat je er vaak rijd of hebt gereden. Dit kan overigens voor jou anders zijn, denk hier dus goed over na!
Slagingspercentage
Bij de rijschoolzoeker van het CBR kan je ook inzicht krijgen in het slagingspercentage van de rijschool ten opzichte van het gemiddelde slaginspercentage van de examenlocatie. Hiermee krijg je inzicht in hoe goed de kandidaten voorbereid waren door de rijschool op hun examen. Deze getallen zijn natuurlijk relatief, iemand kan een keer zijn dag niet hebben of er kan wat bijzonders gebeurd zijn tijdens het examen waardoor iemand is gezakt, neem deze cijfers dus wel met een korreltje zout. Daarnaast kan je ook de absolute aantallen examens zien die de rijschool heeft afgenomen op een bepaalde examenlocatie. Wanneer een rijschool veel examens heeft gehad dit of afgelopen jaar kan je je voorstellen dat het een rijschool is met een groot aantal cursisten. Dit hoeft niet per se slecht te zijn, maar het is mogelijk dat je op een wachtlijst komt om je examen te kunnen doen. Neem vooral contact op met de desbetreffende rijschool om te vragen naar een mogelijke examendatum. Ze zullen je dit niet exact kunnen vertellen aangezien zij ook afhankelijk zijn van plekken bij het CBR maar een benadering zouden ze je wel kunnen geven.
Theorie
Voor je motorrijbewijs leg je in totaal 3 examens af, namelijk je theorie, je examen voertuigbeheersing en je examen verkeersdeelneming. Op het gebied van je theorie-examen hoef je je op dit moment weinig zorgen te maken over capaciteit bij het CBR, inmiddels hebben ze de achterstand goed weggewerkt en kan je op een redelijke termijn je examen reserveren. Of je theorie nou moeilijk vind of niet, als je al je autorijbewijs hebt en al enige tijd rijd kan je in een paar valkuilen vallen. Koop vooral een recent theorieboek en lees deze enkele keren goed door. Als je al een rijbewijs hebt bestaat er de kans om er vlug doorheen te bladeren aangezien 80% overeenkomt met auto-theorie. Negeer deze verleiding en lees alles goed door! Tussen de droge verkeerstheorie komen vele punten specifiek voor de motor naar voren! Hier lees je gauw overheen. Een goede aanvulling op het theorieboek zijn oefenexamens, deze maak je op de computer of op je mobiel om te zien hoe goed je ervoor staat. Een goede aanrader is ook de “Speed-theorie”. Dit is een online module die alle hoofdstukken van de theorie in 10-15 minuten per hoofdstuk langsgaat met een klein mini examen aan het eind van elk hoofdstuk. Dit is echter geen vervanging! Het legt enkel de nadruk op de belangrijkste punten, toch is dit een hele goede aanvulling op je boek, vooral als je de neiging hebt om er snel doorheen te bladeren. Ik ben er zelf zeker van dat ik dankzij de speed-theorie mijn examen uiteindelijk gehaald heb.
Let wel op het volgende. Om je AvB examen te mogen doen moet je óf je theorie gehaald hebben óf je moet in het bezit zijn van een autorijbewijs. Heb je nog geen autorijbewijs, plan je theorie dan alvast vroeg in om op tijd je theoriecertificaat te hebben om deel te mogen nemen aan je AvB examen. Voor je AvD examen heb je uiteraard wel je theoriecertificaat nodig.
Verwachtingen
Als laatste, stel je verwachtingen bij. Hiermee bedoel ik niet dat je je kansen minder moet inschatten, integendeel juist! Motorrijles en de examens zijn heel anders dan autorijles. In de meeste gevallen is een motorkandidaat al in bezit van het autorijbewijs en dit merk je aan de instelling van je rijleraar en examinator. Bij een autorijexamen krijg je vaak het gevoel dat de rit perfect moet zijn om te kunnen slagen, het punt is alleen, geen enkele rit is perfect en dit weten ze bij je motorexamen. Fouten maken is menselijk en mag, de nadruk ligt hier vooral op je eigen veiligheid! Als je bijvoorbeeld ziet dat je gevaarlijk dicht bij een vrachtwagen komt, of zelfs in de dode hoek zit is het niet gek om even je gas open trekken en even te hard te rijden om jezelf naar een veilige positie te brengen. Bij autorijden uit den boze! Maar bij motorrijden wenselijk, je bent namelijk een stuk kwetsbaarder en je wilt je daarom in een veilige positie brengen, ook als je daarom even de wet en regelgeving moet buigen.
Dit waren mijn 6 tips om zo snel mogelijk je motorrijbewijs te halen. Er is nog 1 puntje die zeer voor de hand ligt maar men vaak niet bij nadenkt. Hoe eerder je begint hoe eerder je de weg op kan! Nu het mooie weer er weer aankomt zien de rijscholen de aanmeldingen ook weer binnenstromen, je ziet de lesmotoren al weer in overvloede op de weg dus daarom rest mij nog 1 ding om te zeggen: Schrijf je zo snel mogelijk in en hopelijk zie ik je komende zomer op de weg!
Nog niet uitgelezen?
Check hieronder de meest recente berichten!
Why users still use to read newѕ papers when in thiѕ technological globe the wholе
thing is existing on net?